Húzódik le az árhullám a Hernádról, Sajóról, elindultak hazafelé a katonák, rendőrök. Végre megpihenhetnek kicsit mindazok, akik állták a sarat a gátakon, éjt nappallá téve.

Az árvízvédelem eredendően nem olcsó, de hosszú távon kifizetődő befektetés lenne. Fontos volt mindig a magyarnak, óriási termőterületeket tudtunk mentesíteni a gátrendszer által. Európában is közismert, a magyar erőfeszítés, ilyen mértékű árvízvédelem, vízvédelem, csak Hollandiában jött létre.
A baj többszörös. Részben az elkészített vízvédelmi rendszert rendesen karban kell tartani. Részben némileg változik az éghajlatunk, nem lehetetlen, hogy a szélsőséges jelleg már annak köszönhető. És részben az ember is bekavar, hiszen a megváltozott tájhasználat miatt, az árterek nem egészen úgy működnek, ahogyan kellene.
Sokba fog kerülni ez az árvíz az országnak, ez biztos. Nehéz lenne most összeszámolni, de ne legyenek illúzióink.

Először is, az árvíz közvetlen hatásai, amikor jelentkezett. A védelem során mozgósított egységek, az emberek, a gépek, a lerombolt műtárgyak, a munkaeszközök, étkezés, ezek mind-mind pénzbe kerülnek. Valahol biztosítani kellett ezeknek a forrását, ez a szokásos tartalékból hiányozni fog. Nem vitatom persze, hogy szükséges volt, hiszen még nagyobb bajtól óvhatta meg a gyors reagálás az országot.

Másodszor, az árvíz levonulása után a helyreállítás. Nem lesz kevés összeg. Vissza kell építeni a megrongálódott töltéseket, meg kell erősíteni, ahol meggyengült (vagy át kell építeni), az utakat, csatornákat ki kell tisztítani, fertőtleníteni kell a környezetet. Rengeteg munkaóra, sok anyag.

Harmadszor, a megrongálódott épületek, gazdaságok kártérítése. Természetesen, azok az emberek, társaságok, akiknek van biztosítása, valamivel nyugodtabbak lehetnek, hogy majd fizet a biztosító. Kérdés, mire kötötték, milyen összegig? Kérdés, hogy a biztosítók mennyire bírják majd az iramot, mennyire bírják majd a kártérítések összegét?
Itt komoly igények merülhetnek fel. A vállalkozásoknak nyílván volt biztosításuk. Miskolc keleti kapujában több nagy áruházlánc úszott el, nekik lesz mit téríteni, de ott voltak autókereskedések, építőanyag-kereskedések. És nem csak Miskolcon, hanem a környező falvakban. Rengeteg ház dőlt össze.
Ott van az is, akiknek nem volt biztosításuk, velük mi lesz? Nekik az állam fog segíteni? Valahol ugyanis kell lakniuk.

Sokba fog ez kerülni, mindenkinek. Nem panaszképpen mondom, csak készüljünk fel erre, mert bár nem érintett mindenkit az ár, de egy csónakban evezünk, ez a magyar közösség, együtt kell boldogulnunk.
 

Wiseacre