Az oroszok mindig nagyban gondolkoztak. A nagy szibíriában nem volt gond odavágni az ökológiának, s ha egy-két faj kipusztult, néhány mutáns ember létrejött, csak izgalmasabb lett a történet.
No jó, hogy óriásira sikeredett robbantással bedugítják a likat, ez logikus.

Mi is volt ez az eszement terv (Dovidov-terv), mikor a szibíriai folyókat akarták megfordítani? Nagyon nem jó irányba tolta a vizét szerintük, ezért délnek akartak irányítani a Turáni-alföld öntözésére. Ez nem jött össze, rájöttek, de megoldották, lassan elöntözték az Aral-tavat tápláló két folyó vizét, s így hidegre tették a tavat. Ez se rossz. (Igaz ami igaz, a tavak élettartama nem épp millió években mérendő.)

De félretéve a nagy orosz testvéreket, van még itt a német berkekből is utópista álmodozó.

Herman Sörgel (2 April 1885— 25 December 1952), német mérnök álmodott néhány izgalmasat Afrika közreműködésével.
A Kongó-medencét elzárta volna, majd 3 jól irányzott atomrobbantással a Földközi-tenger felé akarta terelni a felduzzasztott Kongót. Nem is merem végig gondolni, hogy azok az országok, melyek ez által némi területveszteséget szenvedtek volna, miképp adják áldásukat. Persze az is lehet, hogy tárt karokkal fogadnának, hiszen kapnak egy csodálatos beltavat, sőt mindjárt kettőt, tiszta Riviera lenne.



 

De, hogy még izgalmasabb legyen, Sörgel tovább fokozta az általa kitalált őrületet.
Atlantropa néven vizionált meg egy európai-afrikai együttműködést.
Úgy gondolta, hogy az európai civilizáció hanyatlását Európa és Afrika integrálásával igyekszik megoldani. A sivatag öntözésével új mezőgazdasági területek jönnének létre, a nagy átalakításoknak rengeteg munka vonzata lenne,  az etnikai villongások is levezetődnének Európából, s az arab probléma is kezelhetőbb lenne, hiszen beköltözne oda a mi civilizációnk.

Atlantropa - wikipedia

Jajj, de sok sületlenség fért bele, még szerencse, hogy a náci ideológiának nem volt se ideje, se kedve foglalkozni vele. Az oroszok azért ráharaptak.

Ami érdekes, hogy kicsit vizionál erre a jelenlegi mediterrán térségi csúcs. Ha Európa nem csinálja meg, még a végén az arabok igen.

The Eurabian Sea

 

Wiseacre