Leszakadt a politikai padlás és ránk borult az összes lehetséges koreográfia, hogy megmentsük senyvedő eurónkat, na ja, ami még nem is a miénk, és az Uniót - kevésbé tájékozottaknak, az Európai Uniót - az államcsődtől.
Állj! De itt nincs is állam, akkor hogyan jutna csődbe?

Na itt van a kutya elásva. Valóban kissé elébe mentek az események az euró bevezetésével, s bár nagyon jót akartak és az akkori többség igyekezett is a kereteket megtartani, a kisöcsi és az uncsiteso tojt az egészre, s most igen üres a kassza.

Mi is az a politikai unió?

Megint idecitálhatnám a jól képzett érettségi előtt álló középiskolásainkat, akik már tanulták 10. osztályban valahol az évnek elején az integrációs lépcsőfokokat társadalomföldrajzból.
Azért röviden, vázlatosan nézzük át a lépcsőket:

    • preferenciális övezet, államok egymás között vámkedvezményeket nyújtanak,

    • szabadkereskedelmi övezet, szabad áruáramlás az országok között,

    • vámunió, külső vámok is egységesek,

    • közöspiac, már a pénz, tőke és munkaerő is szabadon áramolhat,

    • gazdasági unió, közös gazdaságpolitikai elvek

    • politikai unió, ... a kormányzat és a törvényhozás átvitele közösségi szintre, közös külpolitika, közös, összehangolt bel- és igazságügy.

Politikai unió, minden ami a gazdasági unióban benne van, de már nem csak gazdaságilag, hanem politikailag is összehangolják a tagországok működését.
Itt már lehet vitatkozni, hogy egy politikai unió-nál milyen szorosra kell húzni a szíjat, ami összetartja az egészet. Nem mindegy, hogy föderáció, vagy konföderáció lesz a vége. Az előbbinél szorosabb az érdekérvényesítés kifelé, az utóbbinál sokkal lazább, akár külpolitikai értelemben is önálló lehet. /Pozsony Péter - A politikai unió/
Roppant bonyolulttá válik a kérdés, hiszen nem lehet csak gazdasági, politikai, vagy társadalmi kérdésekként kezelni az Uniót.
 

Csak tekintsük Magyarország és Szlovákia jelenlegi helyzetét.
Uniós szinten a szőnyeg alá lett söpörve a probléma, ami nemzetiségi/etnikai feszültségekből ered. Megoldani szinte lehetetlennek tűnik, mivel hézagos itt is a joggyakorlat, sőt, a nagyobb tagállamok háztáján is jócskán ott feszülnek ezek a problémák, csak nagy ország, elvész bennük alapon azt is a szőnyeg alá seprik.

Valójában le lehet egyszerűsíteni ezt az egész politika unió problémát, ha rövidek akarunk lenni. Lássuk, mely államok azok a Földön, melyek gyakorlatilag integrálódással jöttek létre és a mai napig léteznek: Amerikai Egyesült Államok, Németország, Svájc, az Orosz föderációt most inkább hanyagoljuk itt.

Szóval államok ezek az országok, s nem is gondolkozunk velük kapcsolatban államszövetségről, föderációról vagy konföderációról.
Saját önálló intézményrendszere van mindegyiknek, egy ÁLLAM az államok fölött. Kifelé egységes egész, semmi zökkenő nem jut át a szövetségi határokon.

No, ez a mai Európában, az Európai Unióban, hogy is lesz?

....

Keresek egy kis emléket ide, mert minap már jeleztem, bár csak dualista állam formájában, de volt már európai előzmény,... könyörgöm, essenek neki és tanulmányozzák!

EU? Nem, Nem, Monarchia kell!

 

Wiseacre