A mai cikke az Indexnek nem meglepetés, Német márkát hozhat a görög válság. Már jó ideje feszül ez a válság, és komoly szakemberek megmondhatják, hol nem stimmel az egész rendszer. Nem akarom elemezgetni, hiszen erre vannak sokkal szakavatottabb emberkék, csak megjegyezni szeretném, hogy már megint nem tudunk tanulni a hibákból. Miért nem lehet az elvek alapján végig vinni egy rendszert.

Nyílván, mert maga a rendszer sem működőképes, így, ebben a formájában.

Magam megtapasztaltam egy online játékban, hogy a rendszerek működését felül kell vizsgálni, ha nagyságrendi változás történik. Más egy céhes barkácsolás, más a manufakturális ügyeskedés és megint más a nagyüzem.

Európa már nagyüzem, mi meg még mindig barkácsolunk.

Kép forrása - MEK

Valaha volt egy álom, álmodom is eleget, hiszen sokan tudják, vagy, ha nem, nos ideje kicsit elálmodozni rajta, az Osztrák-Magyar Monarchia volt maga a stabil unió. Cirka 676 615 km²-vel és 51 millió lakosságával, Európa kellős közepén vígan eléldegélt mindenkitől háborítatlanul. Népei boldog békességben tengették mindennapjaikat (10 millió magyar, 7 millió osztrák, 6 millió cseh, 5 millió román, 4-4 millió lengyel és kárpátukrán, 3 millió szudétanémet, 2-2 millió szlovák, szerb és horvát. 2 millió sváb és szász. 1-1 millió morva, szlovén, bosnyák és olasz) Igen tudom, a nemzetiségi politikával volt még mit tenni, de hol nem.


Ausztria-Magyarország címere - forrás wikipedia

Uniónkban növekedett két szép főváros, Bécs és Budapest. Tudományos, gazdasági fejlődésük a XX. század első évtizedére elérte a csúcsát és rengeteg eredményt produkált.
Ausztria és Magyarország mind politikailag, mind gazdaságilag megoldotta az egyesülést, vámuniót hozott létre, gazdasági kérdésekben egyeztettek. A belügyeiket maguk intézték, közös volt a külpolitika, a hadügy és az ezekkel kapcsolatos pénzügyek. Valutarendszerünk közös volt, mégis önállóan működtek, közös megállapodások alapján.

Nem álom volt, megvalósult valóság.
Voltak gyenge pontjai, hiszen nem lehetett mindent egyszerre megoldani, sőt, voltak problémák, amikre mind a mai napig nincs gyógyír. Viszont jobban működött, mint az Európai Unió.

Kezdjük elölről!
 

Visszakanyarodva ...
... valójában mi is az Európai Unió a jelen állapotában?

Egy jó nagy szemétdomb.

Miképp hozták létre?

Volt néhány zöld dombocska a körzetben, a határán némi rekettyéssel, és a szép dombocskákat összekapcsolták némi kerítéssel, majd idővel további zöldellő, kicsit sárgálló réteket is bekerítettek. De milyen gyarló az ember, nagyobbat akar, hát a rétek mellé odacsapták a némileg lesoványodott rekettyést is, majd a határán található szemétdombokat sem felejtették ki.

A szemétkupacot beterítették jóféle humusszal, de lám, a büdös csak jön alóla, s most már a szemét eszi fel a zöldet, lassan de biztosan.

Így nem lehet nagyot alkotni, csak rothadó szemetet.

 

Wiseacre

 

Ajánlott linkek:

Magyar történelem
wikipedia - Osztrák-Magyar Monarchia
Egy igazán európai kiállítás
Kempelen Farkas digitális Könyvtár - Az O-M-M írásban és képben