Elkezdte munkáját az új kormányzó párt. Nem halogatja, s nem módosította az előre leszögezett, megszellőztetett terveket.

A Fidesz-KDNP nyolc törvényjavaslattal indítja a parlamenti munkáját, szinte azonnal a parlament megalakulása után. Valóban figyelemre méltó sebességgel teszik a dolgukat, azok a javaslatok mind olyan fontosságúak, amiket még a nyári szünet előtt meg kell tenniük.

Mindegyikre nem térnék ki, de kiemelek egy párat, amik megint meggyőznek arról, hogy van még esélyünk élni.
 

A tanárokkal szembeni erőszakot súlyosabban büntessék.
A családi pótlék csak azoknak járjon, akik iskolaköteles gyermekeiket járatják is iskolába.

Ez a két törvény az oktatás terén segít rendet rakni, elkezdődik egy remélhetőleg pozitív folyamat. Az elmúlt évtizedekben, az oktatási törvény módisításai, liberalizáltabb felfogásai miatt, borzalmas viszonyok alakultak ki az iskolákban. A jelző nem túlzó, valóban komoly problémák adódtak, ezek egy része, a sok igazolatlan hiányzás, és a valóban jelen levő erőszak, tiszteletlen viselkedés a tanárokkal szemben. Ideje megállítani azt a folyamatot. Oktatási reform!

A három csapásról szóló előterjesztés.
Ez a törvényjavaslat a közbiztonság érdekében fontos. Nem volt igazi visszatartó erő a visszaeső bűnözéshez. Lehetséges, hogy ezzel eleinte kicsit zsúfoltabb lesz a börtön, de idővel valóban komoly korlát lehet. Az amerikai mintán alapuló javaslat lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja. Ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni a bírónak.

Kisebb önkormányzatok, kisebb parlament.
Végre, nem csak beszélnek róla, hanem tesznek érte, túl sok a képviselő, az ország csak szórja el a pénzét rájuk.  A törvényjavaslatnak szintén azért kell minél hamarabb bekerülni és megszavazni, mert a nyakunkon lesz ősszel az önkormányzati választás. Az új önkormányzatok létrehozásához pedig kiforrt törvény kell.
A parlament létszámának csökkentése ugyanazon okok miatt fontos. Nincs szükség ennyi képviselőre, valóban elég a kisebb képviselet, jelenleg. Szerencsére, a kisebb parlamentet minden párt támogatta(?) korábban is, pont ezért érdekes, hogy nem sikerült eddig révbe futtatni a javaslatot.

A Pont tehát a Fidesz-KDNP-nél, mert nem vacakolnak, hanem teszik a dolgukat, amiért bizalmat szavaztak nekik.

Csak bírják szusszal, energiával!

 

Wiseacre