Annak a biztos reményemnek adok kifejezést, hogy ma, midőn a legnehezebb időn túlestünk és a magyar nemzet kálváriaútjának nagyobbik részét már megtette, az előttünk álló rövidebb úton leroskadni nem fogunk, s meglesz az államban és a társadalomban a szükséges erő és áldozatkészség arra, hogy a bennünket megelőzött nagy nemzedékektől átvett kulturális kincseket a jövő nemzedéknek átadhassuk.
Gróf Klebelsberg Kunó
(Magyarpécska, Arad megye, 1875. november 13. – Budapest, 1932. október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter.

Belöktük az Időgépet a sutba, de hamar rájöttünk, hogy nincs mese, elő kell kapni és kutatni a múltat, elmenni oda, hol jó példával áll elő a volt, s segítségével rendben lehet a lesz. Kitoltuk a szoba közepére, rákapcsoltuk a számítógépet, energiát csiholtunk a konnektorokból, és néztük ahogy pörög a villanyóra, drága mulatság, de annál fontosabb.

A fenti idézet előrevetítette úticélunk, irány a nagy magyar tragédia időszaka, mikor egy nemzet szakadt össze, szétszakítva múltját és gyökereit, megalázva jelenét.  Nézzük meg, mégis hogyan élte túl, mi kellett hozzá, hogy átlendüljön e reménytelenségen.

Trianon után vagyunk 4 évvel. Valami elkezdődött az országban, valami nagy nagy akarat, amiben egy gyökeres oktatási reform segédkezett, hogy a lelkileg és fizikailag csonkává tett nép talpra álljon.

OKTATÁSI REFORM!

....

 

Wiseacre - TM idő 10. április 14.