Szakmailag érintettként, folyamatosan nyomon követem a klímaváltozással kapcsolatos cikkeket, hivatkozásokat, eredményeket. Be kell vallanom, személy szerint is az a véleményem, hogy nem egyértelműen az emberi tevékenység számlájára írható a klímaváltozás, és ebben megerősítve láttam magam, hogy a kutatók, szakemberek sem egységesek.

Az INDEX idevágó cikke alapján viszont felül kellene bírálnom eddigi nézetemet. 
A cikk utal arra, hogy mindez tévhit, hogy valójában, a megjelent tanulmányok következtetéseivel alátámasztva, 

Tévhit, hogy a klímaszakértők megosztottak.

Lehetséges, hogy igazuk van, s remélem, hogy az elvégzett elemzés az elég körültekintő és részletes volt minden tekintetben. Mert bizony, manapság rengeteg önjelölt, szűk körben felkent "szaktekintély" fordul elő, s olykor ezek tanulmányai jobban elterjedtek, vagy megtalálhatók, mint az értékes cikkek, tanulmányok.

De én magam nem is ezt szeretném boncolgatni, hanem a kormányok, illetve az oligarchák felelősségét.

Rengetegszer morfondíroztam már azon, hogy mi magunk, egyszerű emberek, valóban megteszünk mindent annak érdekében, hogy a klímaváltozást befolyásoljuk, kompenzáljuk, lassítsuk?
Személy szerint, a saját szűk lehetőségeimhez mérten, igyekszem mindent úgy végezni, hogy lehetőleg ne terheljem túl a környezetem. Viszont az az érzésem, hogy a mai fogyasztói társadalom manipulált,  belekényszerített helyzetek rabja. Én hiába szeretnénk kevesebbet fogyasztani, ha a rendszer maga arra ösztökél, hogy fogyasszak többet.
Csak tekintsük a tartós fogyasztási cikkeket. Hány példát hozhatnánk az életünkből, amelyik alátámasztja, hogy egy-egy készülők mennyivel hosszabb ideig képes üzemelni, egyáltalán nem kellene lecserélni idő előtt. 
Igen, tudom, az újabbak korszerűbbek, kevesebbet fogyasztanak,... és a többi ... Valóban annyival kevesebbet fogyaszt, hogy megéri lecserélni? Egy-egy hűtőgép vagy fagyasztó A és AAA osztálya között már nem akkora a különbség, hogy a saját háztartásomban kézzelfogható lenne a nyereség.
Persze, ha mindenki AAA osztályút használna, akkor mérhető fogyasztás csökkenés lenne a világban. Más kérdés, hogy ezen készülékek előállítása, szállítása, a régiek megsemmisítése még nem lett bekalkulálva. (ha azt nézzük, hogy nem kellene őket elkészíteni például)

Nem tudom.
Fejétől bűzlik a hal. Itt minket stresszelnek, hogy fogyasszunk kevesebbet, takarékoskodjunk, használjunk energiatakarékos lámpát, s közben a nagyok, a gazdagok, az oligarchák túlfogyasztásra ösztökélnek, hiszen belőlünk élnek. 
Mennyi teljesen fölösleges terméket vetetnek meg velünk, és gyerekeinkkel. Vagy "kényszerítenek" arra, hogy lecseréljük azt, ami számunkra tökéletesen megfelelő lenne még évekig.

Nem jó ez így.

Sorra tartják a konferenciákat, kötik az egyezményeket, s közben hagyják, hogy ez a köd rátelepedjen a szemünkre, hogy ne lássuk azt ami nyilvánvaló, hogy mi beérnénk kevesebbel, képesek lennénk jól választani, tudjuk, hogy mi az ami jó nekünk. Csak nem engedik, hogy magunk döntsünk.

Nem jó ez így!

Ugye nem?

Wiseacre elmélkedett Pünkösd előestéjén.