Valamikor a "hőskorban" olvastam egy számomra nagyon tanulságos novellát Arthur C. Clarke tollából, a címe, Isten kilencmilliárd neve (The Nine Billion Names of God). A novellát nem írnám ide le, s nem is elemezném, sőt még a poént sem lőném le, hátha van valaki, aki kedvet kap elolvasni (eredetiben a legszebb egyébként). (Spoiler a Wikipediáról, de ott sincs a vége leírva.... ), de a történet gondolatmenetét folytatva...

... nekem az az érzésem, hogy a felvonásnak, sőt a darabnak itt lassan vége.

Mostanában nagyon sok katasztrófa történik és egyre nagyobbak.
Kezdem úgy érezni, hogy a mindenható, a Jó Isten, megelégelte szeretett emberiségének a "munkálkodását". Félek, elfogyott végtelen türelme, s most elérkezett a vége a történetnek.

Leengedi a függönyt, lekapcsolják a villanyt, netalán kidobja az egész cuccost a szemétre.
Ez nem sikerült, kezdjük elölről.

Jöjjék hát az Armageddon ....

1.    
És hallék nagy szózatot a templomból, a mely mondja vala a hét angyalnak: Menjetek el és töltsétek ki a földre az Isten haragjának hét poharát.
2.    
Elméne azért az első, és kitölté az ő poharát a földre; és támada gonosz és ártalmas fekély azokon az embereken, a kiken vala a fenevad bélyege, és a kik imádják vala annak képét.
3.    
A másik angyal is kitölté az ő poharát a tengerbe; és olyanná lőn, mint a halott vére; és minden élő állat meghala a tengerben.
4.    
A harmadik angyal is kitölté az ő poharát a folyóvizekbe és a vizek forrásaiba; és lőn vér.
5.    
És hallám, hogy a vizek angyala ezt mondja vala: Igaz vagy Uram, a ki vagy és a ki valál, te Szent, hogy ezeket ítélted;
6.    
Mivelhogy szentek és próféták vérét ontották, vért adál nékik inni; mert méltók arra.
7.    
És hallám, hogy más az oltárról ezt mondja vala: Jól van Uram, mindenható Isten, igazak és igazságosak a te ítéleteid.
8.    
A negyedik angyal is kitölté az ő poharát a napra; és adaték annak, hogy az embereket tikkaszsza tűzzel.
9.    
És tikkadának az emberek nagy hévséggel; és az Istennek nevét káromlák, a kinek hatalma vala e csapásokon; és nem térének meg, hogy neki dicsőséget adjanak.
10.    
Az ötödik angyal is kitölté az ő poharát a fenevad királyiszékére; és lőn az ő országa setét; és rágják vala az ő nyelvöket a kín miatt,
11.    
És káromlák a menny Istenét az ő kínjaik és fekélyeik miatt; és meg nem térének az ő cselekedeteikből.
12.    
A hatodik angyal is kitölté az ő poharát a nagy folyóvízre, az Eufrátesre; és kiszárada annak vize, hogy a napkelet felől jövő királyoknak út készíttessék.
13.    
És láték a sárkány szájából és a fenevad szájából és a hamis próféta szájából három tisztátalan lelket kijőni, a békákhoz hasonlókat;
14.    
Mert ördögi lelkek azok, a kik jeleket tesznek; a kik elmennek a földnek és az egész világnak királyaihoz, hogy egybe gyűjtsék azokat a mindenható Isten ama nagy napjának viadalára.
15.    
(Imé eljövök, mint a tolvaj. Boldog, a ki vigyáz és őrzi az ő ruháit, hogy mezítelenen ne járjon, és meg ne lássák az ő rútságát.)
16.    
Egybegyűjték azért őket a helyre, a melyet zsidóul Armageddonnak neveznek.
17.    
A hetedik angyal is kitölté az ő poharát a levegőégre; és nagy szózat jöve ki a mennyei templomból a királyiszéktől, a mely ezt mondja vala: Meglett!
18.    
És lőnek zendülések és mennydörgések és villámlások; és lőn nagy földindulás, a milyen nem volt, mióta az emberek a földön vannak, ilyen földindulás, ilyen nagy.
19.    
És a nagy város három részre szakada, és a pogányok városai elesének; és a nagy Babilon megemlítteték az Isten előtt, hogy adjon annak inni az ő búsult haragja borának poharából.
20.    
És minden sziget elmúlék, és hegyek nem találtatának többé.
21.    
És nagy jégeső, mint egy-egy tálentom, szálla az égből az emberekre; és káromlák az Istent az emberek a jégeső csapásáért; mert annak csapása felette nagy.

Biblia


Tévedés ne essék, ez is egy fajta megközelítése a problémának, s talán nem is hiszem, hogy valóban ez történik, de néha már-már szeretném hogy megtörténjen ... , ahogy a világ, vagy akár a környezetem, dolgait figyelem. Nem vagyunk lassan már méltók az emberiség képviseletére.

Visszatérve a valódi történésekhez, Japánban óriási katasztrófa zajlott, zajlik. Maga az ország egy rendkívül sűrűn lakott térsége a világnak, a sziget, egy nagyon veszélyes szeglete a világnak. Keresztül-kasul járják az országot a vulkanikus területek. Aktív lemezszegélyen csücsülnek, s ezt még megfejeli az éghajlatához kapcsolódóan a tájfun veszély is. Az ott élő emberek ebben a fenyegetésben nőnek fel, s tisztában vannak vele, hogy bármikor megtörténhet hasonló. Az ő kultúrájuknak mindez a része.
S mégis, úgy érzem, abban reménykedtek, hogy nem lesz nagy az áldozat, ha bekövetkezik az újabb katasztrófa.

Nos, Japán felkészültségéhez képest, magasnak tűnik az áldozatok száma. Gyanítom, hogy a Japán emberek feltétel nélkül bíztak abban, hogy az általuk megtett óvintézkedések, technikai újítások megmentik őket ezektől a bajoktól. Tragédiák sora történt, s nem volt elég a földrengés, a cunami befejezte a rombolást. Jelenleg pedig az ilyenkor "természetes" egyéb problémák jelentkeznek. A megsérűlt közművek, gyárak, erőművek miatt keletkező vészhelyzetek.

Félek, hogy továbbra is túl elbizakodottak vagyunk.

Miért hisszük, hogy velünk nem történhet meg?
De, de megtörténhet. S egyre inkább meg fog, hiszen a Földön egyre kevesebb a szabad terület, egyre több válik lakottá, s ennek következtében egyre több hely van veszélyben.
A földrengések nagyságát a Richter-skála, logaritmikus skálán jelzi. Ez a 8,9 erősségű földrengés, egy 7,9-eshez képest nagyjából 30x nagyobb energiájú. (A január végi, Oroszlány körzetében lezajlott földrengéshez képest, a mostani Japán rengés  energiája c.c. 30x30x30x30=810000x erősebb volt.)
Nagyon nagy számok ezek. Nem kell ahhoz nagy tudósnak lenni, hogy az ember belássa a következő egyszerű relációt:

gyalogos sebessége 10km/h  < repülő sebessége 1000 km/h.

Itt csak100x-os az eltérés, s mégsem hasonlítjuk össze a két sebességet. Nem lehet.

A Földön, a kéreg fizikájából, mechanikájából következően a Richter-skála szerinti 10-es értéknél nagyobb földrengés nem valószínű, hogy bekövetkezik, de mostanság úgy tűnik, hogy feszegeti a határokat. Az elmúlt 1 évben mintha kicsit több lenne az erős földrengésekből.

Vagy csak nekem tűnik úgy?

 

Wiseacre