.. felejtsd el. Azt hiszed tudod befolyásolni a természet folyamatait? Felejtsd el!

Nagy nagy butaságra vall, ha azt képzeljük, hogy képesek vagyunk kordában tartani Földanyánkat. A természet ereje nem a mi léptékünk, képtelenség felvenni a versenyt vele. Mégis hányan hiszik, képzelik azt, hogy minden természeti katasztrófával szemben képesek vagyunk helytállni.

Dehogy! Csak követjük az eseményeket, sodródunk az árral és bizakodunk, hogy velünk ez nem fog megtörténni, nálunk ilyen nem következhet be.

Borsod megye, Veszélyhelyzet, nagy károk, ... sokba fog ez kerülni és még nincs vége.

Minden együttérzésem azon családokkal, akik szenvednek most az árvíztől.
Minden tiszteletem azon embereknek, akik a gátakon helytállnak, akár a saját házukért , falujukért, akár mint odavezényelt rendőr, katona, határőr. Óriási, emberfeletti munka. Innen, a billentyűk előtt ülve el nem képzelhetjük, miképp folyik ez a megfeszített , embertpróbáló védekezés. Nem tudjuk milyen áldozatokat hozhatnak azok az emberek, akik már napok óta kint vannak és sokszor meleg ételhez sem jutnak, lehajtani sem tudják a fejüket rendesen, távol a saját otthonuktól, távol szeretteiktől.

De térjünk vissza a mi kedves Hernád folyónkhoz.
Az ott élők jó része barátságos, kedves folyónak ismeri, amelyik néhány évenként némi árvízzel büntetgeti őket. Persze, direkt nem akartam erősen fogalmazni, lehetne, de ami most zajlik ott, az nem a normális árvíz, de nem is szokatlan.
Nézzük meg a következő képet, és kicsit mélázzunk el az ott látottakon!


 

Jobban szemügyre véve, kanyarokat vélünk felfedezni ott, ahol nincs is folyó. Sőt, egész folyószakaszokat láthatunk, de ha odamegyünk, azt tapasztaljuk, hogy állunk a szántóföldön és egy fia folyó sehol, csak távolabb száz, ezer méterekre. Ezek a "szellemképek" bizony a valamikori Hernád nyomai. Olyan ágak, melyeket az évszázadok feltöltöttek, lefűződött kanyarulatok, elveszett holtágak dzsungele. Ma csak azért lehet látni a légi felvételeken, mert az ottani talajszerkezet másabb, mint a környezeté, jobb a vízvezető képessége, esetleg magasabb a tápanyagtartalma, lehet lazább a szerkezete, és így a növényzeten nyomot hagy. Az is lehetséges, hogy picit mélyebben fekszik, de semmiképpen nem annyira, hogy ha ott állunk benne, felismernénk.

De miért is mesélem mindezt? Ez a folyó aktív. Ma is végzi a neki leosztott feladatot. A Hernád völgye magyarországi szakaszán a folyó középszakasz jellegű, kanyargó, meanderező. A Felvidékről hozott hordalékot itt már épp csak el tudja szállítani, rombolni nem rombol, de ha elveszíti a hordalékát, akkor lerakva kanyargásra ösztönzi magát. Aztán ha nagyobb víz érkezik, akkor kiönt a medréből és szétteríti a hordalékot.

Nézzünk rá a Hernád-völgy metszetére! Ezt a völgyet a Hernád széltében átjárja, neki ez a természetes. Eleink tisztában voltak vele, hogy mivel jár ebben a völgyben élni. Eredetileg ártéri gazdálkodással, főleg legeltetéssel foglalkoztak, és a településeiket a magasparton, illetve a Cserehát fiatal üledékkel fedett felszínére telepítették, ahol földművelést végeztek. Később persze szépen visszaköltöztek és elkezdték művelni az ártéri területeket is.

  

De miért is tanulnánk eleink hibáiból? Csak nézzük ezt a két kedves falucskát, Ócsanálost és Újcsanálost. A két falu nevének hasonlósága nem véletlen. Az 1800-as években Hernádcsanálos falu lakói sokat szenvedtek a Hernád áradásaitól. Az utolsó nagy áradás után, az újjáépítést már a magasparton kezdték meg, gyakorlatilag elköltöztek, s a megmaradt település lett Ócsanálos falu, és az új, Újcsanálos. (a falu története)
Ennek, szomorú apropója, hogy  Ócsanálosnál megismételte magát a Hernád újra.

A népesség eltarthatósága miatt kénytelenek kihasználni az emberek a völgy termőképességét. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ez a folyó képes ilyen nagy károk okozására. Károkat írok, pedig a völgy fejlődése, termékenysége szempontjából ez egy rendkívül hasznos művelet a Hernád részéről. Sajnos az ott élőknek tragédia, és sok-sok fájdalom.

Nem könnyű együtt élni a természettel, de el kell fogadni, hogy legyőzni nem fogjuk. Ez képtelenség, éppen ezért felesleges is ezen spekulálni.

 

Wiseacre

Ajánlott irodalom:
Frisnyák Sándor - Környezet- és erőforrás-használat a Hernád-völgyben (link)
Frisnyák Sándor - A Hernád-völgy történeti földrajza (link)