Időgépünkkel ma egy bolondos, postamester tudományszeretetének nyomában járunk.

A tudományszeretet, az érdeklődés nem ritka tulajdonság, sokszor romlik meg az ilyen irányú viszony, mert nem megfelelő kezekbe kerül egy érdeklődő emberke. Hány értékes, tudásszomjtól felcsigázott fiatal kallódhat el az iskolák útvesztőiben.

 

Keressük meg őket, s ha lehetséges, segítsük útjukon, sokszor csak egy apró ötlet, egy lehetőség elég, hogy valaki a legjobbak közé kerüljön.

 

Masao Mimatsu egy egyszerű postamester volt, Japán egy piciny falujában 1944 körül, mikor a 2. nagy világégés zajlott éppen. Mimatsu szenvedélyesen vonzódott a vulkánokhoz, gyermekként már átélte egy vulkán születését (Meiji Shinzan, az USU nevezetű vulkán mellett létrejött kiemelkedés. A magma mozgása emelte meg a területet), talán ez volt a legmeghatározóbb élménye ezen az úton.

 

 Masao Mimatsu emlékműve a Showa Shinzan mellett

 

Az USU vulkán, és környezete, a Hokkaido sziget déli részén elterülő Nasu vulkáni övezet része. Természetesen tudni illik, hogy Japán egész területe aktív vulkáni övezete, hiszen a Csendes-óceáni lemez itt bukik alá az Eurázsiai lemez alá, az Izu-, a Japán- illetve a Kuril-árok mentén. Lemezalábukás, ennek mindenkor csodálatos eredménye a sztratovulkánok sorozata a szárzaföldön, illetve a vulkáni szigetíven. Most a vulkanológiai részleteibe jobban ne merüljünk el, akit érdekel, úgyis talál bőven irodalmat hozzá.

 

 

 

Térjünk vissza a mi kis postamesterünkhöz.

Az Usu már jó pár évtizede nyugalomban volt, mikor 1943. december 28-án morajlás és földrengések kezdődtek a környezetében. A rengések csökkentek idővel, kivéve Yanagiwara falucskát, majd onnan is tovább ment, Fukaba falu irányába, ott is egy búzaföld környezetébe. Május-június tájékán már érezhető volt némi felszínemelkedés, sőt robbanások, repedések keletkeztek.

Ezen jelenségeket a mi kedvenc postamesterünk is érzékelte, és szellemesen megoldotta a földrengések számolását, babok segítségével. Mikor észlelte a rengést, mindig egy szem babot dobott egy tálba, majd naponta egyszer összeszámolta. Ezzel rögzítette a rengések számát.

Ennél picit macerásabb volt a vulkán gyarapodásának rögzítése, de ezt is megoldotta, szintén kreatívan. Az ablaktáblára rögzített egy papírlapot, és azon rajzolta fel a vulkánalakját. Hogy a mérése még pontosabb legyen, egy magassági skálát is kreált, ruhaszárító kötelek segítségével. Kifeszítette őket, és annak segítségével készítette el a vulkán fejlődési diagrammját.

 

 A Mimatsu által készített digaramm

 

Mimatsu sokszor ellátogatott megfigyelt vulkánjára, s ennek komoly következményei is voltak, hiszen a forró vulkáni kőzetek összeégették, a gázok veszélyeztették életét. A vulkáni működés csendesedésekor a környék lakosai elindultak, hogy hasznosítsák az új vulkán anyagát. (A kén nagy kincs volt, márpedig abból volt ott elég.)

Mimatsu szerette volna megőrizni a tudósoknak, de a hatóságok nem foglalkoztak kérésével. Ennek az lett az eredménye, hogy megtakarított pénzecskéjén felvásárolta a vulkán földjét és így már jogosan tarthatta távol az odazarándoklókat, a nyersanyag keresőket.

Az új vulkán a Showa Shinzan nevet kapta. (Új Showa-hegy)

 

A Showa Shinzan hűlt helye és utána

 

Miért figyelemre méltó, példaértékű, tudományos szempontból egyedülálló?

A keletkezésétől kezdve dokumentált ezen vulkán létrejötte. Egy amatőr, de rendkívül lelkes ember elérte azt, amiről tudósok csak álmodnak, egy vulkán születését végignézni. Masao Mimatsu ma nemzeti hős Japánban.

Minden tiszteletet megérdemel, az emberi nagyság mintaképe.

 

A mai korban ugyanígy vannak emberkék, aki isszák a tudomány, a költészet, a filózófia, a természet érdekességeit, csak legyen aki és ami felkelti érdeklődésüket, és irányítja útjukat.

 

Wiseacre - tudomány másképp

 

Forrás:

- Hédervári Péter - Évezredek, vulkánok, emberek
- Globális vulkanizmus program - link
- Showa Shinzan - link - link

 

Segíts, hogy segíthessenek!