Kezdem úgy érezni, hogy északi szomszédunk prominens politikusai között valamiféle vírus terjed, melytől elveszítették az eszüket józan ítélőképességüket. Azon nem is akadtam fel, hogy Slota úr magyarellenes kijelentéseivel csak tovább árkol és árkol, viszont, hogy egy jelenleg is hatalmon levő Szlovák Miniszterelnök ilyen kijelentéseket tegyen, azon igen csodálkozom.

"Robert Fico szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy a legmegfelelőbb válasz az lenne a magyar kettős állampolgársági tervezetre, ha elveszítené szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik államét is. Fico szerint a szlovákiai magyarok nagyon kötődnek Szlovákiához." - Jelenti az Index.

Már a megjegyzése nagyon furcsa, mellyel körítette a nyilatkozatát, miszerint "magán véleményét fejtette ki". Mióta van egy hatalmon lévő miniszterelnöknek ilyen fontos kérdésben magánvéleménye? Amit mond, annak komoly és megfellebbezhetetlen súlya van. Olyan ez, mint egy íratlan törvény, egy kézfogással hitelesített üzlet. Kimondott valamit, amivel elindított egy folyamatot.

A lényegi kérdés pedig különösen érdekes az ő szemszögükből. Határozottan, többször jelezte, hogy a szlovákiai magyarok milyen szorosan kötődnek Szlovákiához, és ezen akarna a kettős állampolgársággal gyöngíteni Magyarország. Ha nem érné állandó, és lassan már elviselhetetlen atrocitás a szlovákiai magyarságot, akkor nem ez lenne a helyzet. Olyan mértékben megalázzák véreinket, hogy az már lassan terrorcselekmény. Nem fogom itt felsorolni az elmúlt évek alatt összegyűlt sérelmeket, de ez már több mint bűn, egy népcsoport ellen. Szlovákiában, sőt, a saját szűkebb pátriájukban is lassan már másodrendű állampolgárokká válnak a magyarok.

Na ez az amiért Magyarországon a külföldön élő magyaroknak állampolgárságot akarnak adni. Azokat a jogokat, amit a szülőhazájuk nem ad meg, majd meg ad a nemzet, akikhez tágabban tartoznak.
Nem kell nekünk Szlovákia, dehogy, Európában végre jó lenne európaiul gondolkodni. Mindenkinek jár a méltó élet, a nyugodt kiegyensúlyozott világ, nem pedig a rendszeres és minden fronton történő nemzeti megaláztatás.

Fico úrnak természetesen kell valami, ami a választásokra elvonja a figyelmet, ez ismerős.

Csak épp annyira átlátszó, hogy már szánalmas.

 

Wiseacre