KIRAKAT

Ma kivel kell kiegyeznie a magyar nemzetnek?

 

Kiegyezés - 1. <Két vagy több fél> kölcsönös engedmények árán megegyezik.
                 2. Belenyugszik, beletörődik valamibe.
 

Nem szükségszerű bármiféle párhuzamot vonni az 1867-es Kiegyezés politikai háttere és a mai Magyarország politikai élete között, de a kiegyezés mint fogalom, mint politikai lépés létezik.

Milyen kiegyezések zajlanak, illetve zajlottak az elmúlt években a porondon?
Nem szándékozom mindet érinteni, hiszen jó párat lehetne idecitálni. Viszont a mai politikai helyzethez volt pár kiegyezés, amit meg kellett bizonyos rétegeknek lépnie.

Fidesz

A Fidesz a politikai porondon, eredendően egy fiatalos, lendületes pártként jelentkezett. Elkötelezettsége a liberális gondolkodást preferálta.
Antall József, utolsó hónapjaiban már tisztán látta, hogy az MDF alulmarad a rengeteg problémát hozó rendszerváltás levezénylésében. Ennek okán gondoskodni szeretett volna egy stabil, konzervatív értékeket hordozó pártról, mely később felnőve, megerősödve át tudja venni az értékeket.
Szerencsére Orbán Viktor személyében, és az akkor már mellette tevékenykedő többi "idősödő" Fideszesek személyében jó alanyokat talált.
A Fidesz, akkori vezetőinek és a tagoknak bizony egyfajta Kiegyezést kellett levezényelni.
A liberális, inkább az SZDSZ-hez hasonlítható pártból szépen lassan egy konzervatív, jobboldali pártot kellett konstruálni. Elkezdődött a polgáriasodás.
Fidesz-MPP-ként igyekeztek minél nagyobb néptömegeket bevonni a politikai holdudvarukba. Létrejöttek a Polgári Körök, melyek megnyitották a szellemi felszabadulást.
A végső kiegyezés a néppárttá tömörülés, mellyel végleg beintegrálta és lenyelte a Fidesz a konzervatív értékeket preferáló tömegeket.
Nem lehetett könnyű lépés, sok belső vitát eredményezhetett, melyeknek áldozatul estek politikusok, akik később más pártok berkein belül találtak új életet.
Természetesen ne felejtsük el, hogy a mai politikai életben már nem lehet tisztán jobboldali vagy baloldali pártról beszélni. Tudomásul kell venni, hogy a régi, klasszikus definíciók elavultak. Ma a Fidesz egy konzervatív értékeket képviselő jobboldali párt, némi baloldali értékek integrálásával. Néppárt, a maga ma már klasszikusnak és európainak mondható értelmében.

 

Politika

Komoly kiegyezés történt a politika terén is a magyar társadalomban.
Furcsa, de nem is olyan régen zajlott ez le, hiszen a politikai adok kapok alatt rendesen nyírták egymást a pártok, fröcskölődtek, olykor alattomos módon fúrtak. A mellett meg tényleg nem mehetünk el, hogy minden pártban ott vannak/voltak a szennyes arcok. Azok, akik gátlástalanul saját érdekeiket szemelőt tartva loptak, csaltak és hazudtak.
Megszámlálhatatlanul.
Következmények nélkül.
A társadalomnak értékelnie kellett és a mérleg serpenyőjében tisztán megmutatnia, hogy a mai politikai elitet el tudja-e még képzelni a porondon, vagy végleg le akarja cserélni.
Nos az európai parmalementi választások volt a forduló, ott nyilvános Kiegyezés történt. Voltak pártok, melyeket a süllyesztőbe helyezett a nemzet, és voltak olyanok, melyekte kiemelt, illetve megerősített.

 

Nemzeti Kiegyezés

Az igazi Kiegyezés most fog következni, jövő vasárnap.
Az előző forduló előre vetítette, hogy a nemzet szeretné biztonságban látni magát.
Nincs másik esély, nincs hazugság, nincs újrázás. A ma és a most következik.
Az első forduló megadta az alaphangot, a második forduló pedig megadhatja a stabil alapokat arra, hogy újra Európa országútjára kerülhessünk.


A Fidesz, esetleges, kétharmados győzelme nem egy újabb ámokfutásra adna lehetőséget és felhatalmazást, hanem arról értesíteni a Nemzetet és Európát, hogy Magyarország Kiegyezett önmagával, és végre tudja, hogy hol a helye.
A kétharmad nem felhatalmazás a szabadon garázdálkodásra, hanem egy lehetőség az életben maradásra, a felvirágzásra. Egy lehetőség arra, hogy olyan életünk lehessen, ami a miénk, és amit mi akarunk élni, a MAGYAR NEMZET polgárai.
 

A kétharmad egy óriási bizalom, és annál még nagyobb felelősség. A jövőnk iránt!
 

 

Wiseacre szubjektív jegyzetét olvasták