Bizony, megnyílnak az ég zsilipjei, és meginognak a föld alapjai.  Recseg-ropog és megreped a föld, meghasad és megrendül a föld. Inog a föld, mint a részeg, s leng, mint a hevenyészett kunyhó. 'Izajás könyve'

Érdeklődve csaptunk a bitek közé, gép beizzítva, némileg messzebbre megyünk, ennek bizony ára lesz, pörög a villanyóra rendesen.

Dátum: 1783
Tudósítás következik.

Veszprém környékén járunk, igen ködös minden, pedig május vége van. Homályos a levegő, mintha füst telítette volna. A nap vérben úszik mikor kel, s mikor nyugszik.
Mi van itt?

Nocsak, valami történt, még nem tudjuk, de ugorjunk az időben.

Június közepére érkeztünk, a Mátra lábához.
Nem hiszek a szememnek, mert homályosan látok, olyan nehéz telített a levegő, és mert hol a Mátra(?), keresni kell itt Pásztó határában.

Nagyszeben környékén is vérben úszik a nap, a levegő bűzös kénszagot áraszt. Nem érzik az emberek, de nekünk tele az orrunk vele.

No, valami dereng már, közben utána kerestünk. 1783-ban egy Izlandi vulkán tört ki, máris odaugrunk.

Irtóztató, még a tenger is lángol. Lávafolyamok zúdulnak a kráterből a tenger felé. Az egész szigetet füst- és hamufelhő borítja.
Iszonyatos pusztulás mindenhol.

 

1783 Laki hasadékvulkán A történelem második legnagyobb lávafolyása, a kiömlött anyag mennyisége közel 14 km3, 580 km2-es területet borított be.

forrás

Megtaláltuk az okát tehát.
A por és hamu szépen Európának vette az irányt és beterítette. Ennek lett következménye, hogy olyan furcsa időjárási jelenségek tarkítják az egész nyarat és őszt Magyarországon 1783-ban.

Augusztus 28. Debrecen. A nap homályossága még mindig zavaró.
Mikor lenyugszik, a légrétegekben láthatóak a finom porfelhők.

Hazatértünk.
Érdekes utunk volt, hiszen saját szemünkkel láthattuk, milyen következményei lehetnek egy erősebb vulkáni kitörésnek, ami elég port juttat a légkörbe.
Emlékszem, a Mount St. Helens (Észak-Amerika) kitörése 1980-ban, szintén okozott érdekes légköri jelenségeket. Igaz, ezek döntő része a tengerentúlon volt észlelhető.
Hasonlóan problémás volt a Föld időjárásának szempontjából a Krakatau (Ázisa - Indonézia) 1883-as kitörése.

A vulkáni hamu veszélyességéről a légiközlekedésben, az Index cikkében lehet tájékozódni bővebben. A két szerencsés repülőgép utasait, mely gépek vulkáni hamu miatt kerültek veszélybe, a Mindenható óvta.

Milyen gondokat okozhat egy vulkánkitörés az időjárásunkban?
Nem akarok riogatni, hiszen az elhanyagolható és talán még érdekesebb verziókon át, eljuthatunk a komolyabb végkövetkeztetésekig is. Mindezeket természetesen befolyásolja a történések lánca. Azaz, hogy folytatódik, fokozódik, vagy megszűnik a hamuszórás.

A jegyzethez Réthy Antal Időjárási események és elemi csapások Magyarországon 1701-1800-ig című művét használtam fel. Forrás: Héderváry Péter Mi újság a Földön? című könyve.

 

Wiseacre

 

Update: 04.16.

Fél európa légiforgalma leállt

Este hétkor lezárják a magyar légteret

Update: 04.17.

Fotó: AFP - Halldor Kolbeins

Már az egész országot lefedi a hamufelhő - Vörös az ég alja

Napkelte Budapesten

Fotó: MTI - Czimbal Gyula

 

Update 04.18.

Nem nyugszik az izlandi vulkán