Az időgép újra munkában. Ma meglátogatunk egy nem túl távoli, alternatív időt, hogy körül nézzünk mi is történik, ha ....

2013. november 23.

Ma hajnalban újabb erős földrengés rázta meg Miskolc körzetét. Az előzetes információk halálos áldozatokról nem szólnak, de jelentős az anyagi kár.

 

Az MTA-GGKI (Magyar Tudományos Akadémia - Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet) értesítése szerint, ma hajnalban 2 óra 12 perckor, a Richter-skála szerinti 6,5 erősségű földrengés pattant ki, melynek epicentruma Miskolctól délkeletre található, a rengés fészke 8 km mélységben volt.

 

A szeizmológiai esemény óta beérkező információk nagy száma most kerül feldolgozásra. Ami bizonyos, jelenleg halálos áldozatokról nem érkezett hír, de több borsod-megyei településen jelentős anyagi kár keletkezett.
Miskolcon több magasabb épület rongálódott meg, ezek közül a régebbi építésűek, például a Minorita templom tornya, a Mindszenti templom tornya, valamint több magán ház esett áldozatul a földlökésnek. Jelenleg folyik a helyzet stabilizálása, a rend biztosítása.

A szakemberek továbbra is nyugalomra intik a civil lakosságot, a Szent-István törésvonal aktivitása ugyan gyakoribb lett, de ennél komolyabb rengésekre kicsi az esély.
Emlékeztetőül, néhány éve kezdődtek a sorozatos rengések a térségben, melyek az elmúlt hónapokban egyre sűrűbbek és állandóak lettek. Havonta, kéthavonta pattannak ki a térségben kisebb rengések (1,5-2,9 közötti erősségűek), melyek a vető apró elmozdulásainak a következményei.

A későbbiekben update formájában tájékoztatjuk a lakosságot az eseményekről.

 

 

Fikció, nem történt meg, de akár ...
 

A napokban érezhető erejű földrengés volt Borsod-megyében, melynek részese lehettem magam is. Megmozdult alattam az ágy, több másodpercig remegett. Az elmozdulás alapján észak-déli irányúnak érzékeltem. Bevallom izgalmas volt átélni, kíváncsi voltam már egy ideje, milyen lehet. Pár hónapja volt már hasonló élményem de akkor nem volt nyoma sehol, hogy más tapasztalta volna, így lassan feledésbe is merült. Most igen.
Közben megtaláltam annak a rengésnek a nyomát. Ott van az, 9 óra 20 perc tájékán, a mi időnk szerint persze. A szeizmogramokon 8.20-nál van, mivel világidőben adják meg. Link1 - Link2

Magyarországot keresztül, kasul járják a kisebb, nagyobb törésvonalak, ezek mentén történhetnek különböző irányú elmozdulások, melyeket mi földrengésként élünk meg.

Akit érdekel és szeretne tájékozódni, akár naprakészen figyelni az eseményeket, azoknak javaslom a következő oldalt, illetve al-oldalakat:

Magyar Tudományos Akadémia - Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet - Földrengési Információs Rendszer

Földrengésmérő állomások Magyarországon

És konkrétan a Piszkéstetőn található állomás linkje, mely a borsodi térséget is figyeli.

És egy rövid, de jó összefoglaló - Egy földrajztanár gondolatai a miskolci földrengésekről

 

 

Az időgép most megpihen, drága az áram, nem lehet mindig ugrálgatni csak úgy az időben.

 

Ha addig nem jelentkeznénk, ....

... Áldott és Boldog Karácsonyt Kívánunk minden kedves olvasónknak és családjuknak!

Wiseacre

 

 Wiseacre - TM idő 10.december 17.