Óriásit hallgattam ma kora délután, mert odaszegezett a "szenttehén" elé a Miniszterelnök úr.

Kisemberke vagyok itt a tömegben, s mivel eleget vártam, hogy eltűnjenek a támasztó csont nélküli, csúszómászók, végre valahára hallani akartam a részleteket. Miképp történnek azok a nagyon fontos dolgok.

Három hás vagyok a magam nemében, határozottan halmozottan hátrányos, mert közalkalmazottak sanyarú kenyerét eszem, devizahiteles lakásban tengetem hétköznapjaim, és gyermekeket is nevelek. Hangsúlyoznám, hogy ez nem ritka dolog, tehát nem akarok többet, jobbat, csak ami megillet dolgozó emberként.

Na lássuk mi az, ami megfogott a 29-ben. (De szép szám, nem bírom elégszer mondani.)
Természetesen nem fogok minden pontra kitérni, hiszen van ami közvetlenül, vagy még erős közvetettség okán sem igazán érint.
 

2. Egykulcsos családi adózás bevezetése - Na végre. Már nagyon vártam, hogy történjen ez ügyben valami. Az előző Orbán kormánynak már volt ezzel kapcsolatban próbálkozása, mégpedig a családi adókedvezmény. A gyermekek után - darabra természetesen - járt adókedvezmény, amit csak az tudott megkapni, aki dolgozott, tehát volt adózott jövedelme. (A korábbi részletekbe ne menjünk bele, de tény, hogy cocialista körökben úgy megkavarták, hogy a végén már semmit nem ért, és pont azok jártak vele jól, akik nem dolgoztak) Tehát, ha négyen élünk a fizuból, akkor kevesebb lesz ugyanazért a jövedelemért az adóm, mintha csak ketten élnénk belőle. LOGIKUS. Ez kell, KÖSZI!

3. Tíz kisadót eltörölnek egy mozdulattal - Ez max annyiban érint, hogy legalább nem kell piszlicsáré dolgokat is megadóztatni, mert a beszedése sokszor többe kerül, mint maga az adó. Tessék racionalizálni. Gyanítom ez az lesz.

4. Bevezetik az adózáson kívüli jövedelem fogalmát - Korrekt, a beszédből egyértelműen kiderül, hogy ha már én adóztam a jövedelmemért, akkor miért kellene azt még megadóztatni, amikor fizetek az elvégzett házkörüli munkáért. (Némi fenntartásom van, hogy mi minősül még házkörüli munkának, de remélhetőleg nem kiskapuznak majd a kisiparosok)

5. Az egyenes ági rokonok közötti öröklés, ajándékozás illeték- és adómentes lesz. - Az előzővel van párhuzamban. Mi a fenéért fizetnék pénzt, ha a szüleim már adóztak érte, mikor megteremtették a vagyonukat. Ez a történet már igen régen szúrta a szemem. Különösen örömteli, hiszen sokan jártak úgy, hogy nagy értékű örökséget kellett értékesíteniük, mert nem tudták az illetéket leróni. 

6. Egy, kettő, három gyerek után is lesz valamilyen kedvezmény - Szuper. Nem ellenkezek, ezzel természetesen tovább akarják ösztönözni a családokat a gyermekvállalásra. Szerintem kell! (Más kérdés, hogy a ma estét nem újabb utódok nemzésére fordítom majd, azt hiszem maradunk a párosnál.)

14. Költségstop a politika, kormányzat szintjén, a közszférában. - Nagyon tetszik. Évek óta megy a pazarlás a közszférában is. Nem akarok belemenni abba, miképp sikerült ezeket intézni, de nagyon sokan sütötték meg a maguk pecsenyéjét. Ennek véget kell vetni, de gyorsan. Az nem lehet, hogy ha magánemberként veszek valamit az rögtön másfélszer többe kerül, ha a köz javára vásárolják. (Csak általános példaként) 

15. A közszféra bérkiadásait átalakítják. - Na itt azért kíváncsi leszek miképp fog történni. Vannak elképzeléseim, hol lehet spórolni, de az tuti, hogy lesznek akiknek fájni fog. Remélem, hogy a közalkalmazottak fizetését nem akarják csökkenteni, mert abból nem lehet már elvonni. A köztisztviselőknél lehet némi karcsúsítás, de az sem sok. Más kérdés, hogyha hozzányúlnak az önkormányzatokhoz, ott jó pár vízfejet le lehet ereszteni. Abban látok pénzt.

18. 60 napon túli végkielégítések, titoktartási pénz, szabadságmegváltás megadóztatása a közszférában 98 százalékos adókulccsal. - Juhhuhuuu. Ajánlom mindenki figyelmébe, miképp járnak el, egy közalkalmazottal, ha végkielégítéssel küldik el. Ha közben talál munkát, nem jár neki a végkielégítés. Állami cégeknél meg feláll az igazgató, kap 100 milla végkielégítést, azt fél év múlva meg visszahívják, de nem kell visszaadni azt a csekélyke bánatpénzecskét. (Megtörtént, nem is egyszer) Szegényke, vajon miképp sikerült elköltenie az ilyen juttatást. 
JÖHET!

19. Havi bruttó 2 millió forintos keresetnél plafont húznak meg a költségvetési szférában - Jajj, de tudom sajnálni szegény embereket, remélem nem fognak nyomorogni. Simor András úr felszabaduló fizetéséből 30-36 pedagógust lehet majd megfizetni. Nem vérlázító? Egy hónapban keres majd így is annyit, amennyit én 12 hónap alatt.
KÖSZÖNJÜK, ezt az opciót KÉRJÜK!

20. Állami vagyonkezelésben részt vevő szervezeteknél bértömeg-gazdálkodásra való áttérés - Na húzzanak dolgozni, ne csak a hátsójukat meresszék évente 3-szor a felügyelő-bizottságokban, horribilis összegekért. 

23. Az állami intézményeknél bútor-, mobiltelefon- és kocsicsere-stopot rendelnek el. - Még szép!

25. Bankadó bevezetése - Itt azért Orbán Viktor is némi magyarázatot fűzött hozzá. Nem is csodálom, ez a pont nagyon kényes rész, és tudtommal, az eddig próbálkozó kormányok nem sok sikerrel vitték át az elképzeléseiket. Viszont, valóban magas a profitjuk a bankoknak, de mi tartjuk el őket, ez pedig fizetőképes keresletet feltételez, ami lassan elfogy, ha nem segítenek. Remélem fognak. 
Kényes opció, DE KELL!

26. Lakáscélú devizahitelek gyakorlatilag megszűnnek.
28. Közüzemi díjak emelésére moratóriumot rendelnek el.
29. Kilakoltatási moratórium év végéig, a kormány azt szeretné, ha tárgyalások kezdődnének a bajba jutottak és a bankok között.
Ezt a hármat együtt érdemes említeni. A devizahitel egy gyilkosság volt. Ha belegondolok abba, hogy milyen verseny folyt, hogy vegyétek-vigyétek, és beettük. Legalább más ne tegye. Sajnos ami történt, megtörtént, viszont annyira sokan vannak ebben a helyzetben, hogy valóban megoldást kell találni. A felvázolt, rövidke, lehetőség kezdetnek nem rossz, de valóban párbeszéd kell, hogy a legmegfelelőbb, a magyar sajátosságokat figyelembe vevő megoldás szülessen.
Nagyon KELL ez az OPCIÓ! Természetesen nem könyöradományként, de a fénysugár és a kilátások miatt várom, mi lesz.

 

Összeszedve mindet, és átgondolva, vannak jó ötletek, sőt, egész tűrhetőnek tűnik a program, a 29 pont. Nem könnyebbültem meg, de hálistennek látom magunk előtt az utat. Göröngyös, buktatós, munkás utca ez. Ki kell vennünk belőle a részünket, dolgozni, tenni ami ránk lett róva, s ha segítünk magunkon, az Isten is megsegíti a magyar embert.
Nem emelhetem ki semelyik szférát, nem mondhatom, hogy bárhol jobbak leszenek a körülmények 1 hónap múlva, azt látom, hogy ha jól sikerülnek az előkészítések, romlani nem fog a helyzet. Azt érzem, hogy van még napfény, ami ránk fog sütni.

Ezt úgy hiszem, mint hogy, létezik Magyarország!

Wiseacre