A történelem margóján

Cholnoky Jenő (Veszprém, 1870. július 23. – Budapest, 1950. július 5.) író, földrajztudós, tanár, az MTA tagja. A Föld és Élete című műve felöleli az akkori kor geográfiai tudását. Ebben a műben rejtette el az életében nagyon is meghatározó trianoni tragédiával kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, véleményét. Érdemes kicsit beleolvasni.
Cholnokynak volt "szerencséje" résztvenni a béketárgyalásokat előkészítő bizottság munkájában, mint földrajzi szaktekintély. Markáns véleménye volt, mint magyarnak, mint hazafinak, mint földrajztudósnak.

 A FÖLD ÉS ÉLETE
Világrészek, országok, emberek
EUROPA
Írta: Cholnoky Jenő
(részletek)

A legkitűnőbben izolált geográfiai egység, pompásan berendezett medence. Európa középső és északi részeinek államalakulásai éppen befejezésükhöz közeledtek, amikor a Magyar-medencében is megjelent olyan nép, amely államalakításra képes volt. Az ókorban és a középkor elején nem volt képes itt konszolidált, egységes állam alakulni kelet nyughatatlan népmozgalmai miatt. Magyaroknak kellett jönni, hogy végre kialakuljon az egységes állam.

….

A nemzet államalkotó képességét megmutatta akkor, amikor Ázsia felől magával hozott műveltségének folyományaként vérszerződéssel biztosította a konszolidáció bizonyos nemét. A gyepük berendezése, az a gyorsaság, ahogy az egész medencére ki tudta terjeszteni uralmát, s ahogy Szent István biztos kézzel be tudta rendezni az országot, az arra vall, hogy sokkal nagyobb műveltséget és államalkotóképességet kell a magyarságnak tulajdonítani, mint ahogy ezt a velünk szemben mindig ellenségesen és lekicsinylőleg viselkedő német irodalom teszi.


Ennek az egységes, mezőgazdaságra alapított életű medencének mintegy élősdieként tapadt rá a volt Osztrák Birodalom csodálatos államszörnyetege! Ha a magyar medence nélkül rajzolom föl az Osztrák-Birodalmat, bizony, el sem fogják hinni, hogy ilyen ország is lehetett és egy-két évszázadig fennmaradhatott. 32 nyelven beszéltek benne!


Az egységes magyar medence mintegy összetartotta őket.


Amilyen idétlen, eleve halálra ítélt államszörnyeteg volt Ausztria, éppen olyan idétlen, geográfia ellenes most a medence szétszakítása. Ez az állapot is csak efemeris jelenség, mert elvégre a földrajz kérlelhetetlen törvényei érvényesülnek s temérdek szenvedés, felfordulás, vér és könny árán fog ismét visszarázódni az ezeréves állapot.

 

 

Nem bocsátkozhatunk most itt a trianoni határok helytelenségének bírálatába. Tudott dolog, hogy ezek a határok tisztán stratégiai határoks a nagy „felszabadítás” csak arra való volt, hogy a csehek tönkretegyék a Felvidék iparát, mert az veszedelmes konkurrense volt a cseh iparnak, hogy az oláhok kifoszthassák Erdélyt, nem hazafias célból, hanem tisztán a zseb érdekéből. Ugyanez áll a szerbekre is. De mind a három foglaló államtákolmány olyan ingatag alapon áll, hogy összeomlásuk mindenesetre be fog következni. Micsoda szörnyű szenvedés vár az utódokra! De hát mit törődnek az utódok szenvedésével a ma élő, milliókat harácsoló zsebrákok? A hamis tanokkal fanatizált tömegeket lehet egy ideig a képtelen politikai felosztás szolgálatába állítani, de a kiábrándulás be fog következni s a civilizáció és kultúra még keservesen fogja siratni ezt a történelmi és földrajzi monstrumot!


De hogy a magyar nemzet mennyire államalkotó képességű, azt mutatja az is, hogy a háború után ránkszakadt forradalomból és gonosz kommunizmusból is ki tudtunk lábalni, a győző népek minden aknamunkájával szemben is.


Nekünk még tovább kell konszolidálódnunk, még tovább kell gazdasági állapotunkat rendbe szedni, hogy siettessük a foglaló államtákolmányok összeomlását és ismét a Szent Korona fényében tegyük boldoggá azokat a népeket, amelyeket a sors a magyar medence vendégszerető tájaira rendelt.

FRANKLIN - TÁRSULAT KIADÁSA - 1936-37

 

Szerkesztette - Wiseacre