Male parte male dilabuntur, mondja Cicero is.

A történelem kerekét nehéz úgy befolyásolni hosszú távon, hogy az valahol ne az igaz irányába forduljon el. IDŐVEL!

A szlovák vezetés képtelen egyben tartani, amit megörökölt. Mindenáron az erő, a megaláztatás, a buta, nevetségesen alátámasztott nacionalizmusukkal igyekeznek önigazolni.
Az önigazolás rövidtávon eredményes, hosszú távon szánalmas és nevetséges.

1920-ban vérszemet kapva, nem a saját elveik mentén mozdulva, mint a koncon marakodó kutyák, igyekeztek minél nagyobb darabot kiharapni a vergődő, letaglózott, de még mozgó Magyarországból. Megtalálták a maguk rémképét, önigazolását, ami alapján jogot formáltak országunk egy darabkájára. Kiosztották, mi jár nekik az évszázados elnyomásért.
No és mi járt? Jog, és kötelesség!

Most amit lehet, visszafizetnek, legalábbis úgy tűnik, hiszen minden igyekezetük erre irányul.
Az ottrekedt magyar nemzetiségűeknek megnehezítették az életét, s amit civilizáltnak, európainak tekintünk, azt mind megvonták tőlük. Szolgasorba taszították a velük élő testvéreiket, elveszíttetik hagyományaikat, megalázzák nyelvüket.
Tudtak gondos gazdák lenni?
Tudtak úgy viselkedni, ahogy elvárták Magyarországtól 1920 előtt?
Tudtak példát mutatni, hogy igen, ezt így vártuk el, mikor TI, magyarok voltatok az országunk urai és a mi elnyomóink!?

Most, ma tudnak példát mutatni?
Most megértők, belátók, tisztelettudók, testvérek?

Súťaž v strieľaní turulov - Versenylövészet turulra! link adta hírül a HírTv is.
A turul, mint jelkép, egyértelműen a magyarokat szimbolizálja. Ez egyike a magyarság ősi jelképeinek, ősibb a Kárpát-medencei hazánál, Álmos legendája övezi, egy nép született általa meg.
Azzal egy nemzetet gyaláztak meg, mikor turulra vadászott a szlovák "értelmiség"! És ezt tudatosan tették, viccet kovácsoltak belőle, jó poénnak gondolták.
"Kár, hogy nem volt élő!" - hangzott el.

A fénykép címe is turul ...

A kerecsensólyom - a turul - a Természetvédelmi Világszövetség Veszélyeztetett Fajok Vörös Listáján szerepel. Még nyíltan törvényt is sértenek szavaikkal.

Egy kormányzó párt, prominens személyiségeinek a fő szórakozása, egy olyan - sokak  szerint mitologikus - állat vadászata, ami összetéveszthetetlenül egy nemzet jelképe. Egy olyan nemzeté, mely a szomszédjuk, melynek nemzetisége az adott ország jelentős hányadát képviseli. Ez nem olyan mintha arcon köpnék magukat?

Egy nemzetet aláztak meg! Ugye érzik a súlyát e mondatnak?

Mégis mit várnak tőlünk? Mire gondolnak, amikor így viselkednek? Van képzelőerejük?

Mert nem ártana használni, vagy esetleg először gondolkozni és csak utána tenni! Nehéz lesz visszakozni, ha már megtörtént a baj.

A szlovák vezető politikusok viselkedése valahol leragadt a 18-19. századi viselkedés szintjén. Szép kilátások. Mikor szándékoznak felnőni? Már éppen ideje lenne, mert itt, Magyarországon, nagyon sok a felnőtt ember, aki nem tűri, ha gyalázzák nemzetét!


Wiseacre