Milyen könnyen lemondunk az elsőségünkről, milyen könnyen elfelejtjük, statisztika bizonyítja, magyarnak lenni magasabb dimenziót jelenthetne. Kezdik elfelejtetni velünk, pedig nem kellene.

E helyen idézzünk egy passzust Enrico Fermi feleségének, Laurának az írásából (Illustrious Immigrants): Magyarország, 10 millió lakosával, ugyanakkora hatást gyakorolt Amerika tudományos felemelkedésére 1930. és 1950. között, mint a 60 milliós Németország. - Telegdi Bálint fiatalon kivándorolt, õ így emlékezett vissza pályakezdésére: - Külföldön egy fiatal magyarnak érdemes volt titokban tartani származását, mert ha magyar volta kitudódott, túl sokat vártak el tõle. Hiszen akkor tudták, hogy õ a marslakók egyike, akiknek felsõbbrendûek a szellemi képességeik, és egymás közt mások számára teljesen érthetetlen nyelven képesek kommunikálni. Egyetlen másik terület van még, amelyet elárasztottak a magyar tehetségek: ez a mozi, mert elsõként ismerték fel a hagyományos dráma és modern technika összeházasításában rejlõ hatalmas lehetõségeket. 

Idézet, Marx György - A marslakók legendája című előadásából (ELTE Atomfizikai Tanszék) - cikk

A GÖMBÖC, magyar találmány, ráadásul egy nem is olyan régen, 1995-ben Vlagyimir Igorovics Arnold orosz matematikus által felvetett tétel bizonysága lett. A tétel röviden annyit mond ki, hogy "konvex, homogén alakzat egyedisége abban rejlik, hogy csak két egyensúlyi helyzettel rendelkezik, amelyek közül az egyik stabil a másik pedig instabil. Az egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzettel rendelkező test legfontosabb jellemzője, hogy mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza"
(idézet az MTA 2009.11.03-án megjelent cikkéből)

Feltalálói,
- Domokos Gábor matematikus, jelenleg a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti tanszékének vezetője, egyetemi tanár, 2004. óta akadémikus,
- Várkonyi Péter, építészmérnök, jelenleg a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti tanszékének adjunktusa. 

Várkonyi Péter a Gömböc modelljével - Index

Domokos Gábor, első publikációjukkal. - Index 
 

A GÖMBÖC a sanghaji expo egyik látványossága. 

Körbejárják a pavilon középpontjában álló 2,2 méter magas és 2,3 méter széles gömböcöt, a magyar világtalálmányt és a gömböc-simogatónál kipróbálják a különböző anyagokból külön erre a célra készült eltérő méretű darabokat. Simogatják, lökdösik, próbálgatják és próbálják megérteni. - tudósítja az Index

Sokan nem tudják, hogy van a gömböcnek egy a természetben már majdnem tökéletes verziója, mely alapja volt a kutatásoknak, az indiai csillagteknős és páncélja. A teknősöknek fontos, hogy ha a hátukra érkeznek valamilyen oknál fogva, képesek legyen talpra állni, hiszen úgy halálra vannak ítélve. Természetesen a definíciónak nem felel meg, hiszen homogén anyagú testre vonatkozik, de megmutatta, hogy nincs lehetetlen.

A GÖMBÖC honlapja, az alábbi linken található meg:

www.gomboc.eu

És egy film róla:

 

 

Wiseacre - aki büszke rá, hogy magyar