Félelmetes események, csak kapkodja az ember a fejét a híreken, s közben jókat mosolyog magában.

Na most mit higgyünk?

2009. májusa, Stefan Zielonka zászlós, lengyel katonai titkosszolgálat (WSI – Wojskowe S³u¿by Informacyjne) magas rangú hírszerzője eltűnik. Betegségre hivatkozva nem vette fel a munkát, majd nyomavész. A szokásos vonalon természetesen nyomoznak utána, de nem találják meg. Zielonka, pozíciójából kifolyólag, az egész lengyel titkosszolgálatot ismerte, kívülről, belülről. Felmerült a lehetősége, hogy Kínába menekült, ahol átadta ismereteit az ottani kémelhárításnak, s ott él mind a mai napig.

2010. április 28., Lengyel elhárítótiszt holtestte a Visztulában, adja hírül az Index, és további hírportálok is. A cikk szerint, a tiszt lelkileg instabil volt, hajlamos lehetett öngyilkosságra. Nekem kifejezetten a cikk vége tetszett, "A lengyel katonai ügyészség a múlt hónapban körözést adott ki Zielonka ellen szökés gyanújával.", valóban(?), úgy, hogy már egy éve eltűnt?

Nem tudom, nekem fejétől bűzlik a hal.
Eltűnik egy zászlósuk (magas rangú tiszt(?), valaki elmesélné, hogy ilyen információk birtokában, hogy lehet valaki még csak zászlós), alig keresik, mert ugye furcsa mód, nem körözték, s most, hogy lezuhant egy hónapja az elnök repülője, hírtelen feltűnik a holtteste a Visztulában. És most kezdik el körözni?
 

Rém egyszerű a képlet, és szerintem sokaknak annak tűnik majd.

Beépítették a zászlóst, és szépen elveszejtették tavaly májusban. (nyomtalanul) Közben a beépült ügynök tovább építette kapcsolatait, és vígan szállította az infókat. Most hirtelen elhalálozott (ha az ő maradványai azok), így a fedése végleges lehet.
 .. vagy
Felfedték és leszámoltak vele a hazájában.

 

A rendszerváltozás éveiben a magyar titkosszolgálatok egyik célpontja, a keleti régió volt.

Ma merre tendálunk vajon? Mi is kémkedünk a nagytestvérnek?

 

Wiseacre