2010. március 09-e van, a naplóm ekkor kezdődik, melyben a nyílvánosság elé tárom felfedezésem.

Éveket töltöttem azzal, hogy kifejlesszem azt a készüléket, mely alkalmassá teszi a hibás történelmi lépések kijavítását.
Legyünk merészek, ez bizony egy Időgép lett, melynek a TimeMach nevet adtuk a barátaimmal.
Első valós élményünk a témában, Szentmihályi Szabó Péter Történelemhelyesbítés című novellája, mely munkára ösztönözte agyunk rejtett tartalékait. Ebben lebbentette fel a nagy Öreg, hogy van lehetőség az útra, és bár nehezen hihető, de évek óta rendszeresen járunk ide-oda.
Hogy hol javítottunk a történelem végtelen abroszán? Majd elmeséljük, s kiviláglik apránként, hogy veszélyes, és rendkívül nagy önuralmat igénylő vállalkozás ez. A kétkedőknek és aggódóknak üzenem, hogy a helyesbítés során egy általunk alapított bizottság bírálja el, mit, mikor és hogyan módosítunk. Így próbáljuk a szubjektivitásunk kordában tartani.

Mert bizony szubjektívek vagyunk. Egyrészt, mert a miénk a TimeMach, másrészt, mert magyarként ért elég sérelem a történelem során, így miért ne éljünk a lehetőségekkel? Az igaz, hogy a módosítások csak virtuálisak számunkra, hiszen a mi történelmünkbe már nem szól bele, de egy velünk párhuzamos valóságba igen, s ha valaki ott akar élni, még talán meg is teheti.

Tehát, Időre fel, hajrá TimeMach!

 Wiseacre voltam, TM idő 10. március 09-én.