Ki is A Mininiszterelnök, ma Magyarországon?
 

A miniszterelnök funkció kialakulása egy hosszú folyamat eredménye volt. A történelemben a kormányzás során miniszterek (Szolgák(!), mert ez az eredeti jelentése. Ugye-ugye, hogy milyen igaz(?) ) feladata volt az alájuk tartozó hivatalok vezetése, a köz érdekében. Ennek koordinálására az "első miniszter"-re egyre nagyobb feladat hárult, és így alakult ki végül a miniszterelnök feladatköre.
A miniszterelnököt a választások után az uralkodó, vagy az adott állam köztársasági elnöke nevezte ki, az általa képviselt kormányprogram megvalósítására. Természetesen oly módon, hogy a parlamenti többség fogja/tudja ebben támogatni.

A lényeg tehát, hogy egy győztes párt vagy pártszövetség, miniszterelnök-jelöltje által igyekszik az elkövetkező ciklusban a programját megvalósítani.
 

Magyarországon a Harmadik Köztársaság korát éljük a rendszerváltozás óta.
 

1. ciklus ANTALL kormány - BOROSS kormány
Antall József (MDF) 1990. május 23. - 1993. december 12.  (haláláig) volt a miniszterelnök. ->
Boross Péter (MDF) 1993. december 12. - 1994. július 15. Antall József halálát követően került a posztra. Gyakorlatilag az antalli politikát folytatta.

2. ciklus HORN kormány
Horn Gyula (MSZP)     1994. július 15. - 1998. július 6.    

3. ciklus ORBÁN kormány (1.)
Orbán Viktor (FIDESZ)     1998. július 6. - 2002. május 26.    

4. ciklus MEDGYESSY kormány - GYURCSÁNY kormány (1.) 
Medgyessy Péter (MSZP - pártonkívüli)  2002. május 27. - 2004. szeptember 29.  ->
Gyurcsány Ferenc (MSZP) 2004. szeptember 29. - 2006 június 09  Medgyessy megbuktatása után jött létre az első Gyurcsány kormány. Legitimációs problémákat lehetne itt felhánytorgatni, de a későbbi történések egyértelműsítették is. Az Öszödi beszéd világossá tette, hogy itt már a következő választásokra való átmenekítés volt a cél. Gyurcsány mindent megtett annak érdekében, hogy az MSZP a következő ciklusban is nyeregben tudjon maradni. Innen tekintve ez gerinctelen, undorító lépés volt a nemzettel szemben.

5. ciklus GYURCSÁNY kormány (2.) - BAJNAI kormány
Gyurcsány Ferenc (MSZP) 2006. június 09. - 2009. április 14. ->
Bajnai Gordon (MSZP - pártonkívüli)  2009. április 14. - 2010. május 29.  Bajnai konstruktív bizalmatlansági indítvány után kapott lehetőséget az MSZP-től a kormány megalakítására. Ami az adott helyzetben különösen nyugtalanító, és inkorrekt volt, hogy egy megbukott kormányprogram után, az MSZP, csak hogy a hatalmát tovább biztosítsa, egy általa kreált, és nem választással legitimált programot erőltetett rá Magyarországra. A célok, eredmények összefüggésében ennek eredményessége vitatott, az idő fogja eldönteni.
   
6. ciklus ORBÁN kormány (2.)
Orbán Viktor (FIDESZ-KDNP) 2010. május 29 -.     hivatalban    
   

Valaha reményemnek adtam hangot, mikor kormányváltás következett, hogy "a vezetők nem a magyar ember ellenségei", ebben sajnos, nem volt mindenkivel kapcsolatban igazam.

A kormányok tetteit az utókor fogja tudni érdemben megítélni, mi csak megéljük és reménykedünk a tisztességes kormányzásban.


 

Wiseacre