Érdemes leragadni az elmúlt hetek, hónapok történésein, a Fidesz házatáját, törekvéseit illetően.

Ahogy sorra merülnek fel az elképzeléseik és megtörténnek úgy, ahogy előrevetítették, egyre inkább kezd körvonalazódni néhány a ködben sejlő részlet.

 

A kormányalakítás sem olyan, mint eddig volt. Szerkezeti változtatásokat eszközöltek, amelyek természetesen logikusak és megmagyarázhatók, de van itt más a háttérben.

A miniszterelnök-helyettesi pozíció is érdekes, hiszen többen is kaphatnak ilyen rangot.

Mi lehet ezzel a célja Orbán Viktornak?
Az, hogy a stratégiai kérdésekkel tudjon érdemben és napi szinten foglalkozni, természetesen elfogadható érv. A helyettesei fogják a napi, az ország mindennapjait érintő kérdéseket kezelni. Ez világos. Az is világos cél, hogy a Fidesz holdudvarából kell végre újabb embereket kitenni a kirakatba, mert Orbán Viktor személye, egyelőre elfogadható és kívánatos, de komoly támadási felület volt már az ellenzék részéről évek óta. Sokan magasabb dimenziókba helyezték, felruházták erősen negatív tulajdonságokkal, csak hogy lejárassák, csökkentség a népszerűségét. Igen, markáns, karakteres személy a Fidesz élén, és épp ezért valóban patriarchálisnak, diktatórikusnak tűnő a vezetése.

 

Az országgyűlés létszámának csökkentése is több oldalról közelíthető kérdéskör.

Természetesen a karcsúsítás nagyon fontos eleme, miért kellene nekünk olyan sok honatya, ha kevesebb is ellátja a feladatát. Ez jó érv.

Talán az is benne van a logikában, hogy kisebb létszámú országgyűlésben kevesebb helyet elnyerve, némileg csökkenthető a néptömegek megvezetésével elnyerhető helyek száma.  A nagyobb, országos viszonylatú politika jobban fog dominálni. Hangsúlyosabbá válik a nagyközösségi érdekek érvényesülése.

Nem tartom kizártnak, hogy az országgyűlés erejének csökkentésére is van igény. A hatalmi struktúra átrendeződésére irányuló törekvésekben ez fontos lépés.

 

Sólyom László újbóli megválasztásának kérdésköre is idetartozik.

Motoszkál a fejemben az a gondolat, ami persze nem új keletű, hiszen már megfogalmazódott pár helyen, hogy Orbán Viktor valóban a köztársasági elnöki pozíciót célozza meg.

A mai rendszerben persze azt gondolnánk, hogy had vigye, a komoly döntések véghezvitelében nincs szerepe, csak kontrollként és díszként funkcionál a Magyar Köztársaságban.

De el kellene gondolkozni a fentebbi átalakítási folyamaton, úgy globális nézetben.

Ha rendbe rakjuk a napi kormányzást, az országgyűlés erejét szintén a napi kérdésekre korlátozzuk, az alkotmányt a mai kor színvonalára módosítjuk, és figyelembe vesszük az európai országok kormányzási gyakorlatát, itt egy formálódó elnöki köztársaság képe dereng fel.

 

Egy sikeres gazdaság rendbetétellel, sikeres közbiztonsági, államháztartási reformmal minden szükséges kártyalap a Fidesz és Orbán Viktor kezébe kerül. Ezen leosztással valóban elérhetőek ezek a célok, és a magyar társadalom is hajlik majd rá, hogy így történjen.

Markáns, megingathatatlan, stabil vezető az állam élén.

 

Elnöki Köztársaság

 

Wiseacre